04/09/2015

Νο26 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ VILLA ROSSA

 

Ξεχωριστοί άνθρωποι δεν είναι αυτοί που βλέπουμε στις τηλεοράσεις, ούτε αυτοί που έχουν διάσημα ονόματα.

Ξεχωριστός άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει μάτια μόνο για τον εαυτό του αλλά βλέπει και τους άλλους γύρω του. Αυτό μόνο είναι αρκετό.

Τέτοιοι ξεχωριστοί άνθρωποι δε θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, δεν επιδιώκουν την αναγνώριση για ότι κάνουν. Δίνουν από το χρόνο τους, από την ξεκούραση τους, από το υστέρημα τους. Δεν είναι πλούσιοι φιλάνθρωποι, είναι αλληλέγγυοι και εθελοντές.

Χωρίς να κάνουν φασαρία, ήσυχα και αποτελεσματικά, νοιώθουν ότι γύρω τους υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Ίσως λιγότερο τυχεροί. Άνθρωποι που έχουν κι αυτοί δικαίωμα στα απλά αλλά τόσο σημαντικά. Στη βόλτα, στη θάλασσα, στη ζωή την ίδια.

Τέτοιους ανθρώπους ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε, να πάρουμε από τη ζεστασιά τους, να τους ευχαριστήσουμε που μας έκαναν δώρο μέσα από την καρδιά τους και να τους ζητήσουμε να μη σταματήσουν.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού έφτιαξαν 8 ράμπες για να μπορούν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, ανάπηροι να γευτούν τη θάλασσα. Έψαξαν να μάθουν πώς πρέπει να γίνει, πήραν τα υλικά, κατασκεύασαν τις ράμπες. Μία-μία που τέλειωνε την καμάρωναν. Είδαν νέους ανθρώπους σε καροτσάκι να κάνουν χαρά, γιατί μπορούσαν κι αυτοί να απολαύσουν μια τόση δα μικρή πολυτέλεια. Οι ίδιοι δε θέλουν ευχαριστίες. Ένα πράγμα θέλουν. Να δουν κι άλλους να “κολλάνε” λίγη από τη βουρλισιά τους και να βάλλουν κι αυτοί πλάτη, να βάλλουν ένα πετραδάκι για να γίνει η ζωή πιο ανθρώπινη.

Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν τους εθελοντές της ομάδας του Όλοι μαζί μπορούμε που ασχολήθηκαν με τις ράμπες :

  1. Αγάθος Πέτρος, ο ακούραστος πρόσκοπος, δυναμικός, με λίγο παραπάνω ένταση στην φωνή, αλλά αυτό τον κάνει ακόμη ποιο φιλικό !!!… ο εαυτός του και τα μηχανήματα της εταιρείας του ήταν πάντα στην διάθεση μας.
  2. Ψαϊλας Μιχάλης …..η χαμογελαστή ήρεμη δύναμη !!!! πάντα και παντού πρωταθλητής
  3. Σκούπουρας Βαγγέλης ….. ο ορισμός του εθελοντή !!! διάθεση για προσφορά, υπομονή, τέχνη, χαμόγελο !!!
  4. Κυριάκης Σταμάτης …. Ο επαναστάτης που τα βάζει ακόμη και με τα σίδερα !!!..τέχνη, γνώση και μεράκι !!!
  5. Κανταρέλης Χρήστος και Άγγελος…. Τα αδέλφια από το κράτσαλο (κράτος άλλο) ….δύναμη σε χαμηλούς τόνους !!!
  6. Δαρμανής Μάκης …. Το χαμόγελο σε όλο του το μεγαλείο…… η ηρεμία του, η διάθεση του για προσφορά στον τόπο του και στον συνάνθρωπό του είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του !!!! χαίρομαι που συνεργαζόμαστε σε όλες τις δράσεις του όλοι μαζί μπορούμε !!!
  7. Ο μικρός Γαρνέλης Ελευθέριος !!!! …..ένα μεγάλο μπράβο στον Ελευθέριο και στους γονείς του, για τις αξίες που του δίνουν !!!!

 

Όλα ξεκίνησαν στον εθελοντικό καθαρισμό στο φαληράκι….

 

 

To να μπουν οι ράμπες είναι το απλό, το ποιο εύκολο είναι να προσφέρει κάποιος 4000-5000 ευρώ και να πει : βάλτε 10 ράμπες… και να μπουν !!! βγάλαμε και τις φωτογραφίες και όλα καλά……

Το ποιο δύσκολο κομμάτι είναι το μάζεμα, η φύλαξη, η συντήρηση, η επανατοποθέτηση, η αποδοχή…

Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μας επιτυχία ήταν οι συνεργασίες που αναπτύξαμε για αυτό το κομμάτι.

Σταθήκαμε τυχεροί, βρήκαμε ανθρώπους που μας αγκάλιασαν, που γίναμε ένα, για έναν στόχο !!!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους :

20,06,2015

Σαββάτο

ύψος Ξεκινήσαμε με τα ψέματα, χωρίς χρήματα, με παλέτες…. Την ίδια μέρα καταλάβαμε ότι αποτύχαμε στην ράμπα ….αλλά η δράση είχε μια μεγάλη επιτυχία… την ίδια μέρα ξεκίνησε η γνώση…συναντήσαμε την Κα Διαμάντη Έλλη…με επιστημονικό και απλό τρόπο μας εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι…. Μας βοήθησε, μας οδήγησε ….μας έδωσε προσπέκτους, μας έδωσε τηλέφωνα εργοστασίου κατασκευής ραμπών… το σημαντικότερο μας έφερε κοντά στην λύση και συγχρόνως με τον λόγο της μας έκανε να αισθανόμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το σωστό !!! αξιοποιήσαμε όλες τις πληροφορίες και ξεκινήσαμε … Η αγορά μιας ανοξείδωτης ράμπας στοίχιζε 3800… ποσόν πολύ μικρό για μια Κέρκυρα….Όμως είπαμε όχι, δεν θα πάρουμε μια ράμπα για όλη την Κέρκυρα….δεν θα δημιουργήσουμε μια παραλία για άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει 50-60 χιλιόμετρα για να μπορέσει  να κάνει ένα μπάνιο !!!  Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε περισσότερες ράμπες, με στόχο κάποιοι στιγμή όλες οι παραλίες να είναι για όλους !!!  και ξεκινήσαμε την πορεία μας…
03,07,2015 Παρασκευή Αγ.Ιωαννης Περιστερών ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ :  ΜΠΟΓΔΟΣ ΣΠΥΡΟΣ   για το τελος !!!!!!
15,07,2015

Τετάρτη

γουβιά στα ενετικά ναυπηγεία, απέναντι από τις παιδικές κατασκηνώσεις..ποιον πρέπει να πλησιάσουμε ? ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΒΙΩΝ : ΜΙΚΑΛΕΦ ΜΑΡΙΝΟΣ, Σπύρου Ερικ, Σπύρου Εντυ, Σπύρου Αγγελος         και Κωστάλης Κωνσταντινος…. Εύκολα πράγματα, ένα τηλέφωνο και όλα έτοιμα… ξέραμε ότι πέφτουμε επάνω σε μια παρέα νέων ανθρώπων που αν ήταν Ινδιάνοι θα τους έλεγαν  « οι προσφέρω και δημιουργώ για τον τόπο μου»….

 

27,07,2015

Δευτέρα

Παλαιοκαστρίτσα ..πήγαμε στην τύχη….και εδώ απλά…. Μιλήσαμε σε ανθρώπους στην παραλία, μας βρήκε ένας υπάλληλος του δήμου ο Αλεξάκης Σπύρος , μας είπε για τις παλιές ράμπες, στάθηκε δίπλα μας σε ότι θα χρειαστούμε από τεχνική βοήθεια και από εργατικά χέρια, μας έφερε σε επαφή με τον ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ τον ΧΡΗΣΤΟ τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Λακώνων και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους !!!! σε 3-4 μέρες η ράμπα ήταν στην θέση της….έτσι απλά έτσι όπως πρέπει να είναι !!!
29,07,2015

Τετάρτη

Ύψος ΦΑΪΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΕΛΛΕΑΝΑ, ΣΠΥΡΟΣ, Κάνταρος Γιώργος και Κάνταρου Ελένη  Πολιτ.σύλλογος Κάτω Κορακιάννας : νέα παιδιά, με χαμόγελο και διάθεση για δημιουργία, μια παρέα !!! παλιές γνωρημίες..παλιές αγάπες…από το 2012-13…από δράσεις στο Καστέλο…

Αντικατάσταση της ξύλινης ράμπας με την σωστή ….εύκολα πράγματα…όλοι μαζί… οι Ιταλοί, νέα παιδιά που έκαναν μπάνιο στο πρώτο νεύμα, ούτε καν κουβέντα, ο ενδοκρινολόγος Απόστολος Κοντογιάννης ……..με τα ρούχα της βραδινής εξόδου μετά της συζύγου του, δημοτικής συμβούλου Φανής τσιμπούλη, όλοι βάλανε πλάτη και η βαριά ξύλινη εξέδρα έγινε πούπουλο !!!

 

Η παρέα αυτή των Φαιτάδων και των Κάνταρων έκανε την διαφορά : δεν πλήρωσε την ράμπα που βάλαμε στον Υψο…. Έκανε ένα βήμα παραπάνω!!! Κινητοποιήθηκαν βρήκαν το σωστό σημείο, χρηματοδότησαν και βάλανε άλλη μια ράμπα στην περιοχή τους !!!!! στην Δασιά !!!!

 

05,08,2015

Τετάρτη

Λιαπάδες Μαζης Γιάννης : ο επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην παραλία των Λιαπάδων , και ευαισθητοποιημένος από τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας χρηματοδότησε την ράμπα που βάλαμε στην περιοχή του.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΙΑΠΑΔΩΝ  : ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ…..πρόθυμος και ήρεμος

Μαζί με αυτούς τους δύο νικήσαμε και την βροχή !!!!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΑΠΑΔΩΝ :

19,08,215

Τετάρτη

Αχαράβη ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ – ΑΧΑΡΑΒΗΣ : Αντιδήμαρχος Παυλίδης Κώστας : μας έδειξε πως πρέπει να δουλεύει η τοπική αυτοδιοίκηση, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας ,ανέχτηκε με χαμόγελο την αργοπορία στο ραντεβού μας και ήταν αυθεντικός οικοδεσπότης, ήταν εκεί, με τους συνεργάτες και όλοι μαζί τοποθετήσαμε την ράμπα στην περιοχή του.
22,08,2015

Σαββάτο

Δασιά  
28,08,201

Παρασκευή

Ναοκ ΝΑΟΚ : ΓΑΒΑΛΑΣ ΜΑΧΟΣ….. με το χαμόγελο και την ευθυτενή κορμοστασιά του τα πράγματα έγιναν απλά, ….λόγια απλά και κατανοητά  … βεβαίως ότι μπορούμε καλλίτερο, ..εκεί…. τότε …. Βεβαίως έχουμε χώρο για να την φυλάξουμε … ευχαριστούμε πολύ !!!

 

 

 

Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν κάναμε αναφορά σε έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα και την προσπάθεια των εθελοντών και μας παρείχε την στήριξη του και τις συμβουλές του, είχαμε την σιγουριά ότι όπου δυσκολευόμαστε θα είναι δίπλα μας, έχουμε την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει και οικονομικά. Μας ακολουθούσε όλες τις βάρβαρες ώρες που πηγαίναμε για τοποθέτηση, πάντα με χαμόγελο, μας άνοιγε τις πόρτες …. Ευχαριστούμε πολύ τον αντιδήμαρχο Κο Σκούπουρα Ανδρέα !!!

 

Φτιάξαμε έναν χάρτη της Κέρκυρας για να είναι ποιο εύκολη η εντόπιση των παραλιών που παρέχουν προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ο χάρτης αυτός θα είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά να μπορέσουμε να ενώσουμε τα αυτιά μας, τα μάτια μας τις προτάσεις μας  και τις ιδέες μας για να βελτιώσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την προσβασιμότητα όλων στην θάλασσα.

 

 

 

 

Αφήσαμε για τελευταία την πρώτη ράμπα που βάλαμε…ας την δούμε λοιπόν

 

03,07,2015 Παρασκευή Αγ.Ιωαννης Περιστερών ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ :  ΜΠΟΓΔΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

τι να πούμε για την συνεργασία…. Δεν καταλάβαμε ποιος βρήκε ποιον….είμαστε ένα πριν βρεθούμε…

ήταν εκεί όλες τις φορές, να μην μας λείψει τίποτε, να βοηθήσει σε όλα, να παρατήσει το μαγαζί του για να μας φέρει την γεννήτρια του, τα εργαλεία του,…. Και στα διαλείμματα να καθαρίζει την παραλία,..να αδειάζει τους κάδους……..

είμαστε όλοι μια παρέα….ακόμη και οι λουόμενοι….ποιος θα ξεχάσει τον θεσσαλονικιό, το νέο παιδί που πήρε το τσαπί και έσκαβε, νιώθοντας υπερήφανος που βοηθούσαμε και δίπλα του η γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του χαιρότανε με την χαρά μας !!!

εδώ ξεκινήσαμε να νικάμε και την παλίρροια…. Οι ράμπες πλέον πρέπει να γίνονται 6,40 και όχι 5,20

 

 

 

 

20,06,2015 έως 15.07.2015, σε είκοσι πέντε ημέρεςείχαμε βάλει 1 (την αποτυχημένη) +2 ράμπες

η ζέστη μεγάλη και επυκίνδινη, οι ώρες ακατάλληλες …δεν είμαστε και παιδιά !!!!! και τότε διαβάσαμε ένα κείμενο από έναν φίλο, και εξαφανίστηκαν όλα… κούραση, ήλιος, ζέστη, ηλικία…..ξανανιώσαμε έφηβοι … και ξεκινήσαμε …27,07 εως 28,08…. 30 ημέρες —- 6 ράμπες, μέσο όρο κάθε 5 μέρες …μία ράμπα…. Και μέσος όρος ηλικίας 63 χρόνια !!!!!!!

θα ήθελα να παρακαλέσω την φίλη Λασκαρίνα να μας το διαβάσει ..(ελπίζω να με συγχωρέσει ο φίλος που θα το διαβάσουμε χωρίς να έχει ερωτηθεί )

Μια αληθινή ιστορία που αναφέρω για πρώτη φορά…
Ηταν προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν μια οικογένεια με παιδί που είχε κινητική αναπηρία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την πρόσβαση στη θάλασσα. Το παιδί είχε μεγαλώσει και η μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις ‘’στα χέρια’’ γινόταν όλο και πιο δύσκολα.
Ο πατέρας επισκέφτηκε έναν αυτοδιοικητικό και τον παρακάλεσε να του εξασφαλίσει πρόσβαση σε ένα μέρος ώστε να παρκάρει κοντά στη θάλασσα, σε μία παραλία που σήμερα δεν πάνε ούτε σκύλοι, αλλά αυτός του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ότι αυτός που ‘’πήρε την παραλία’’ κάνει κουμάντο.
Ο πατέρας έφυγε απογοητευμένος και ο Γολγοθάς για την πρόσβαση στη θάλασσα συνεχίστηκε για χρόνια πολλά ακόμα….
Πέρασαν πολλά χρόνια όταν ο πατέρας διηγήθηκε στον γιο την ιστορία με την αδιαφορία του αυτοδιοικητικού και το πόσο τον πλήγωσε η συμπεριφορά του ….
Ο γιος του υποσχέθηκε ότι όταν μεγαλώσει θα παλέψει και θα κάνει τα πάντα για να μην ξανά αισθανθεί έτσι κανένας πατέρας και καμία μητέρα…

 

 

 

θα παρακαλέσω τον φίλο ……………….να έρθει δίπλα μου μαζί με την γυναίκα του …….

 

σε αυτήν την παραλία, σε αυτήν την ράμπα άλλαξαν όλα…..εδώ νιώσαμε την ανάγκη, εδώ νιώσαμε το πόσο σπουδαίο είναι το απλό …να μπορείς να κάνεις μπάνιο…. Το πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα στην ανεξαρτησία !!!

 

Να μην παραλείψουμε ότι αναλάβαμε ένα ρίσκο, οι ράμπες είναι αντιγραφή από ράμπα εργοστασίου ,δεν έχουν πιστοποίηση, ναι το ξέραμε !!! Καλούμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες αν κρίνουν ότι μπορούν να νομιμοποιηθούν να το πράξουν, αν κρίνουν ότι πρέπει, και μπορούν να βελτιωθούν για να πιστοποιηθούν ας το πράξουν και αν κρίνουν ότι πρέπει να αντικατασταθούν ας το πράξουν, σε όλες τις περιπτώσεις όποια βοήθεια χρειαστούν από εμάς θα την έχουν. Αναλάβαμε συνειδητά αυτό το ρίσκο και πιστεύουμε ότι όλοι θα το αναλάμβαναν, αν ζούσαν αυτές τις στιγμές….. (βίντεο)

 

 

 

 

Και μετά σύνδεση…………

Γινε Μελος

Προαπαιτούμενα πεδία*